Oogstgave 2010 voor Kitojo, dorp in Oeganda.

Oogstgave 2010 voor Kitojo, dorp in Oeganda.

De oogstgave is bestemd voor een zwakke groep van 40 W.O.R.weeskinderen en hun voogden binnen een arme gemeenschap van 800 inwoners in Kitojo, in het westen van Oeganda; wat ligt in Afrika. Hoe kwam dit verzoek om de oogstgave te bestemmen voor Kitojo tot stand? Bas Naterop uit Raalte, begaan met het lot van de weeskinderen ontmoet in Kitojo Ruth die die zich inzet voor deze kinderen uit haar dorp

Informatie over de armoedige omstandigheden waarin deze kinderen zich bevinden leidt ertoe dat mensen in Raalte deze arme kinderen gaan steunen. Daarvoor wordt de stichting Second Home opgericht. Een stichting waar inmiddels verschillende mensen o.a. uit Raalte bij betrokken zijn.

Doordat in Kitojo zoveel mensen vroeg sterven door aids of malaria wonen er heel veel kinderen zonder moeder en/of vader. Traditiegetrouw worden ze opgevangen door familie. De familie kan zelf amper het hoofd boven water houden. Het gevolg is dat die kinderen opgroeien zonder verzorging , liefde en aandacht. Weeskinderen die er helemaal alleen voor staan. Om voedselzekerheid voor deze weeskinderen te garanderen is een coöperatieve boerderij opgezet en vier ha. grond gekocht. Het geld van de oogstgave wordt gebruikt voor het produceren van voedsel uit de landbouw door: Het houden van koeien, kippen, varkens en bijen

Het kweken van groenten en het telen van fruit. Geld lenen bij een bank is niet mogelijk omdat een torenhoge rente gevraagd wordt.

Met het geld van de oogstgave kunnen ze wel iets opbouwen. Verder is er naast zorg voor voeding ook aandacht voor beter onderwijs en gezondheidszorg. In Oeganda is de ziekte malaria een groter probleem dan aids. Slapen onder muskietennetten kan de malaria aanzienlijk verminderen. Ook thee getrokken uit het Artemisiaplantje is een middel om malaria te bestrijden. De inwoners van Kitojo zijn erg betrokken en verlangen ernaar hun steentje mbij te dragen. In plaats van overleven zonder uitzicht of hoop, komen er kansen op een beter leven voor de mensen van Kitojo.